Tazio Nuvolari:
Brakes will only slow you down...

 

Nuvolaris Projecten & Coaching

Nuvolaris Projecten & Coaching is eind 2009 opgericht. Destijds als een bureau voor project- en interim management op het gebied van ICT en Organisatie, en vanaf april 2020 voortgezet door André Kruk (1968) als bureau voor projectmanagement en (systemisch) coachen. De naam Nuvolaris is afgeleid van de naam van Tazio Nuvolari, de befaamde Italiaanse motor- en autocoureur uit Mantua.

Een beroemde uitspraak van Tazio Nuvolari is "Brakes will only slow you down". Bij Nuvolaris kijken we ook zo naar projecten. Een goede methodiek voor een project is voor ons als een goede rem in een auto. Alleen maar vasthouden aan de methodiek brengt je uiteindelijk niet het gewenste resultaat. We zijn daarom flexibel waar het moet (en kan) en stellen het resultaat voorop.

Tazio Nuvolari

Tazio Giorgio Nuvolari was een Italiaanse motor- en autocoureur uit de eerste helft van de 20e eeuw. Hij stond bekend als Il Mantovano Volante (De Vliegende Mantuaan). In 1932 was hij Europees Kampioen Grand Prix Motorracing, waarvan de hedendaagse Formule Een kan worden gezien als een opvolger.

Ferdinard Porsche noemde Nuvolari "de beste coureur uit het verleden, het heden en de toekomst". Tazio Nuvolari werd (en wordt nog steeds) bewonderd om zijn vele speciale kwaliteiten, doorzettingsvermogen en zijn persoonlijkheid.

Nuvolari was een van de eerste coureurs (volgens Enzo Ferrari was hij zelfs de uitvinder) die het driften met vier wielen beheerste. Deze techniek werd later gebruikt door verschillende grote autocoureurs, zoals Stirling Moss.

Tazio Nuvolari begon met motorracen in 1920. In 1925 won het het Europees Kampioenschap 350cc. Vanaf 1931 concentreerde Nuvolari zich op autoracen en reed achtereenvolgens voor Alfa Romeo, Ferrari, Maserati en Auto Union (nu Audi). Hij boekte een grote hoeveelheid overwinningen, niet zelden vanuit een underdog-positie. Een van zijn grootste overwinningen was die van de Duitse Grand Prix in 1935. Nuvolari versloeg de oppermachtige Duitse racewagens van Auto Union en Mercedes in een verouderde Alfa Romeo, tot woede van Adolf Hitler die hem weigerde te feliciteren. De organisatoren hadden alleen een Duitse overwinning verwacht en beschikte niet eens over het Italiaanse volkslied.

De carrière van Nuvolari werd gehinderd door de Tweede Wereldoorlog en toen die voorbij was, had hij al te veel last van zijn astma die hij had opgelopen door de uitlaatgassen. Zijn grootste wens om te sterven in een auto is nooit in vervulling geraakt. Op 11 augustus 1953 stierf hij in zijn bed aan de gevolgen van een hartaanval.

Een aantal autofabrikanten heeft een (concept)auto naar Nuvolari vernoemd: de Cisitalia 202 spider "Nuvolari", de Alfa Romeo Nuvola, de EAM Nuvolari S1 en de Audi Nuvolari Quattro. Maserati heeft een speciale autolak vernoemd naar Nuvolari: "Grigio-Nuvolari".

In 1998 werd Tazio Nuvolari opgenomen in de International Motorsports Hall of Fame.